De Ayurvedische Detox als reset voor meer energie en minder klachten

Hoe werkt die ayurvedische detox nu? En waarom zou je voor een ayurvedische detox kiezen en geen sapkuur? In dit artikel lees je hoe de  Ayurveda detox werkt en welke magische effecten jij kunt verwachten

In ayurveda is reinigen een belangrijk onderdeel. Eigenlijk noem je het geen detox, maar een reiniging of cleanse van je lichaam en geest. Zie het als een apk beurt van je body & mind. Je lichaam en geest hebben het zwaar te verduren. Door de 24-uurs maatschappij, de schermpjes, een angst voor Fear of Missing Out (FOMO) en door slechte voeding en gehaast eten is een halfjaarlijkse reiniging een aanrader. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van toxines in je lichaam en geest.

Waarom een ayurvedische detox?
Je kunt op heel veel verschillende manieren detoxen. Je kunt een sapjeskuur doen of je kunt vasten.  Een Ayurvedische detox bestaat uit lekkere, warme voedzame maaltijden met veel kruiden erin. Je hoeft geen calorieën te tellen en je hebt geen ingewikkelde ingrediënten of supplementen nodig. Je eet zoveel als je wilt, dus je hoeft geen porties af te meten en je hebt geen honger. Het is een milde en effectieve manier om te reinigen.

Het detox-dieet is plantaardig, vegan. Als je voedselintoleranties hebt dan kun je de gerechten heel makkelijk aanpassen. Het bevat voldoende eiwitten en vetten, dus je loopt geen tekorten op.

Wat gebeurt er tijdens een Ayurvedische Reiniging?
Het doel van de detox is om onverteerde afvalstoffen los te maken uit je lichaam en opnieuw aan te bieden aan je spijsverteringskanaal. Daar kan het dan verteerd worden en afgevoerd worden. Door het losschrapen worden de onverteerde afvalstoffen naar je spijsverteringskanaal gebracht en opnieuw aangeboden, ze worden dan verteerd en afgevoerd, uitgescheiden via de normale kanalen, via je ontlasting of urine.

Hoe doe je een Ayurvedische Detox?
De reiniging betaat uit drie fases:

 1. Voorbereiding

In deze fase bereid je je in 3-7 dagen voor op de detoxperiode. Je vermindert het eten en drinken van alcohol, koffie, suiker, dierlijke producten en tarwe.

 1. De detoxperiode

In deze fase eet je volgens het detox-dieet en drink je de detoxthee.

 1. Opbouwfase

In deze fase bouw je in 3-7 dagen op naar een voedingspatroon dat bij je past. Je voegt langzaam weer zwaarder verteerbare voeding toe aan je voedingspatroon.

Wat eet en drink je tijdens een Ayurveda Detox?
Je eet tijdens de reiniging licht verteerbare voeding. Onderdeel van het dieet zijn gele en groene mungbonen. De mungbonen zijn voedzaam en bevatten veel eiwitten. Ze hebben een schrapende werking en zijn licht verteerbaar.

 Je eet tijdens de detoxperiode twee tot drie maaltijden mungsoep of kitcheri. Mungsoep bestaat uit soep van gele mungbonen en kruiden. Eventueel voeg je er groente aan toe. Kitcheri bestaat uit groene mungbonen, gekookte groente en basmatirijst. Ook hier voeg je kruiden aan toe.

Je drinkt dagelijks een liter KKV-detoxthee. Dit bestaat uit komijnzaad, korianderzaad en venkelzaad. Je mag ook warm water en kruidenthee drinken.

Je mag per maaltijd zoveel eten tot je verzadigd bent. Je hoeft geen calorieën te tellen. Tussen de maaltijden door geef je je spijsvertering rust. Je eet geen tussendoortjes.

Recepten van het detox-dieet vind je hier:

KKV-thee

Gele mungsoep

Kitcheri

Hoe lang duurt een Ayurvedische Detox?
Om effect te merken van een detox adviseer ik om vijf dagen te reinigen. Je mag  op advies van een Ayurveda therapeut langer reinigen als je merkt dat je veel onverteerde afvalstoffen hebt.

Welke effecten merk je van een Detox?
Door het verteren en afvoeren van gifstoffen verminderen blokkades in je lichaam.

Je ervaart een of meerdere van deze positieve effecten

 • Je voelt je energieker
 • Je ervaart meer kalmte in je hoofd
 • Je buik wordt platter
 • Je verliest wat gewicht
 • Je darmen worden rustiger
 • Huidproblemen verminderen
 • Je slaappatroon verbetert.
 • Je ervaart helderheid in je hoofd.
 • Brainfog verdwijnt
 • Je hebt meer focus
 • Pijnklachten verminderen of verdwijnen
 • ​Je smaak- en reukvermogen worden sterker
 • Je ervaart tevredenheid

Ik ben benieuwd hoe jij de detox ervaart. Heb je vragen of wil je begeleiding bij je detox? Dan kun je hier contact opnemen.

Meer weten over detoxen?

Als je geïnteresseerd bent in tips en inspiratie voor meer energie en minder klachten abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en ontvang automatische de nieuwste artikelen in je mailbox.

Heb je interesse in een van de detoxprogramma’s? Check het aanbod hier.

Wil je een keer sparren om te kijken wat ayurveda en detoxen voor jou kan doen? Neem dan contact op.

Pin It on Pinterest