Ontdek de 8 redenen waarom een detoxkuur een slim idee is voor je gezondheid

Ayurveda raadt aan om minimaal twee keer per jaar een detox te doen om gezond, vitaal en energiek te blijven. Maar is een detox wel nodig? In dit artikel leg ik je uit waarom een detox zo’n belangrijk aspect is voor een gezonde levensstijl, gebaseerd op de aanbevelingen van Ayurveda.

In dit artikel lees je wat de oorzaken zijn van opgehoopte onverteerde afvalstoffen in je lichaam en waarom een regelmatige reiniging cruciaal is. Per oorzaak geef ik je ook een tip die je direct kunt toepassen.

Ayurveda en klachten en kwaaltjes

Ayurveda, een eeuwenoude holistische geneeskunde, adviseert om twee keer per jaar te detoxen. Maar waarom? Voordat ik inga op de oorzaken, geef ik een kort en onvolledig overzicht van de gevolgen van onverteerde oorzaken. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende klachten die mensen kunnen ervaren:

 • Prikkelbare darmsyndroom
 • Hoofdpijn
 • Opgeblazen buik
 • Huidklachten
 • Vermoeidheid
 • Slaapproblemen
 • Overgewicht
  Ondergewicht
 • Een kort lontje hebben
 • Nerveus zijn
 • Altijd aan staan
 • Mist in je hoofd
 • Somberheid, neerslachtigheid
 • En…vul zelf maar in..

Dit lijstje is niet volledig. Misschien herken jij nog andere dingen.

Deze klachten komen doordat voedingstoffen niet goed opgenomen worden en doordat de levensenergie niet goed kan doorstromen. Er zijn dan blokkades in je lichaam. Deze blokkades kunnen op termijn voor de klachten zorgen.

Met een detox verwijder je opgehoopte gifstoffen. Zelfs bij een gezond dieet kunnen onverteerde afvalstoffen ontstaan.

Factoren zoals bewerkte voeding, verkeerde voedselcombinaties en onverteerde emoties dragen bij aan deze gifstoffen.

Hoe komen gifstoffen in het lichaam?

Overbelasting door schermgebruik, sociale media, bewerkte voeding, moeilijk verteerbare voedingscombinaties zorgen ervoor dat voeding en indrukken niet goed verteerd worden en als afvalstoffen achter blijven in je lichaam.

De 8 oorzaken van onverteerde afvalstoffen in je lichaam

#1 Je eet bewerkte voeding

Bij bewerkte voeding moet je denken aan alle producten die bestaan uit meer dan 1 ingrediënt. Bijvoorbeeld de ontbijtkoek, energierepen, maar ook de biologische ontbijtgranen zonder toegevoegde suikers. Nu is er een verschil tussen ‘gezonde’ bewerkte voeding en ‘ongezonde’ bewerkte voeding.

Gezonde bewerkte voeding bestaat uit meerdere natuurlijke, pure ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan biologische rijstwafels met lijnzaad en zeezout erin. Of aan amandelpasta met zeezout erin. Deze bewerkte voeding kan  je lichaam prima verteren. 

Ongezonde bewerkte voeding bestaat uit meerdere natuurlijke en kunstmatige ingrediënten waaronder conserveringsmiddelen, toegevoegde zoetstoffen, kleur- en smaakstoffen en smaakversterkers. Deze ingrediënten zijn voor je lichaam heel moeilijk te verteren. Gevolg: onverteerde afvalstoffen hopen zich op in je lichaam. Energiestromen blokkeren en kwaaltjes ontstaan.

#2 Je eet bespoten groentes

In de meeste supermarkten vind je gave appels en ander fruit en groente. Om dit zo te krijgen worden de gewassen bespoten. Deze gifstoffen zijn dusdanig weinig, dat ze goedgekeurd worden door de Voedsel- en Warenautoriteit. Het probleem is: je lichaam kan deze gifstoffen, hoe weinig ook, niet goed verteren.

Tip 1: schil je fruit en groente of was het goed met water.

Tip 2: je kunt fruit met schil 10 minuten weken in een bakje met lauwwarm water en een theelepel baking soda. Hierdoor lossen de pesticiden op. Daarna spoel je het fruit goed af. 

#3 Je eet verkeerde voedselcombinaties

Volgens ayurveda heeft voeding verschillende verteringstijden. Als je producten met verschillende verteringstijden combineert dan wordt een deel van de voeding niet goed verteerd. Fruit verteert in 1 uur en vlees en tarwe verteren pas na 3 uur. Als je bijvoorbeeld fruit eet na je maaltijd dan ligt het fruit na een uur in je dikke darm te wachten én te gisten tot de rest van de maaltijd door het spijsverteringskanaal is gekomen. Dit gisten leidt tot onverteerde afvalstoffen. Ook yoghurt heeft een langere verteringstijd. Eet dus geen yoghurt met fruit. De reclames en voedingsadviezen geven een andere boodschap, maar weet: je buik wordt er niet blij van.

Tip: Eet fruit 1 uur voor de maaltijd of 2 uur na de maaltijd.

#4 Je eet achter je computer

Alles moet met aandacht verteerd worden. Niet alleen voeding, maar ook mentale indrukken. Dat betekent dat je mentale indrukken verteerd als je een boek leest, je mail leest op je computer of door je social media scrollt op je telefoon. Het verteren van mentale indrukken en voeding kan niet goed tegelijkertijd gebeuren. Als je dus denkt efficiënt te lunchen achter je computer dan vraag je van je spijsvertering om mentale indrukken én voeding tegelijkertijd te verteren. Je overbelast daarmee je spijsvertering. Het lukt dan niet goed om de voeding en mentale indrukken goed en volledig te verteren. Dit betekent dat onverteerde afvalstoffen achterblijven in je lichaam.

Tip: Eet je maaltijden niet achter een scherm

#5 Je bent emotioneel

Emoties moeten net als voeding verteerd worden. Als je boos bent of verdrietig of VERLIEFD dan razen de emoties door je lichaam. Meestal heb je dan geen honger. Dit is een natuurlijk signaal van je lichaam dat alle aandacht en energie gaat naar het verteren van emoties. Eten wanneer je erg emotioneel bent is dus geen goed idee. Je lichaam geeft alle aandacht aan het verteren van je emoties. Dus zelfs als je een gerecht eet met biologische verse groentes en rijst dan wordt dit niet goed verteerd.

Tip: Eet niet als je emotioneel bent

#6 Je volgt het nieuws

Nieuwsberichten gaan vaak over oorlogen, misdaden, en andere vervelende dingen. Het consumeren van negatief nieuws kost heel veel energie. Het zijn mentale indrukken die impact maken en verteerd moeten worden. Misschien voel je je wel somber of lamgeslagen als je het 8 uur journaal hebt gekeken. Als je deze emoties niet verteerd kan dat leiden tot onverteerde mentale indrukken. Deze onverteerde indrukken kunnen, net als eten, leiden tot kwaaltjes.

Tip: Minder het consumeren van nieuwsberichten als je merkt dat je er emotioneel door geraakt wordt.

#7 Je hebt trauma’s

Iedereen heeft trauma’s meegemaakt. Dit kunnen grote trauma’s zijn als kleine trauma’s. Deze trauma’s moeten verwerkt worden. In Ayurveda betekent het dat je trauma’s moet verteren. Sommige trauma’s zijn diep opgeslagen in je lichaam. Je hebt niet eens door dat er nog iets onverwerkt is.

Tip: Met een ayurvedische detox komen fysieke en mentale onverteerde afvalstoffen los die je kunt verteren en kunt loslaten.

#8 Je hebt stress

Stress kost je lichaam veel energie. Je lichaam is hard bezig om de stress te verteren. Hierdoor is er minder energie om je voeding te verteren. Voedingstoffen worden minder goed opgenomen en een deel van de voeding blijft onverteerd achter in je lichaam. Stress is soms moeilijk aan te wijzen. De gezondheid van je spijsvertering is een indicator om te bepalen of je stress hebt. Bij stress is het belangrijk dat je goed let op je voeding. De hierboven genoemde oorzaken dragen bij aan je stresslevel.

Tip: Let extra goed op het eten van gezonde voeding en pas de bovenstaande tips toe.

Als je geïnteresseerd bent in tips en inspiratie voor meer energie en minder klachten abonneer je dan op mijn nieuwsbrief en ontvang automatische de nieuwste artikelen in je mailbox.

Heb je interesse in een van de detoxprogramma’s? Check het aanbod hier.

Wil je een keer sparren om te kijken wat ayurveda en detoxen voor jou kan doen? Neem dan contact op.

Pin It on Pinterest